Otthonfelújítási Pályázat Lakossági energiahatékonysági beruházások megvalósításához.

2024.05.16.

Otthonfelújítási Pályázat Lakossági energiahatékonysági beruházások megvalósításához.

Maximálisan 3,5 millió Ft vissza nem térítendő támogatás otthon felújításhoz, 0%os hitellel kombinálva

Az Otthonfelújítási Program 2024 beadásának kezdő időpontja: 2024. június 3.

A program célja, hogy korszerűsítés révén csökkentse a családi házak energiafogyasztását minimum 30%-kal a, elsősorban a földgáz felhasználását.

 

A pályázatra természetes személyek jelentkezhetnek, akik lakóingatlanjukat korszerűsíteni szeretnék. Alapfeltétel, hogy az ingatlan 1990. december 31-e előtt épült, életvitelszerűen lakott, egy- vagy többlakásos családi ház legyen. ( belterületi-, külterületi-, zártkerti lakóház, szabadon álló családi ház, sorházi családi ház, ikerház )

A pályázók pályázatot nyújthatnak be együtt a házastársukkal vagy bejegyzett élettársukkal (kivéve, ha vagyonjogi szerződésük van köztük). Ha a pályázó betöltötte a 75 éves kort, kötelezően be kell vonnia egy fiatalabb adóstársat.

 

Az otthonfelújítási támogatás részben vissza nem térítendő támogatásból, részben pedig egy éven túli lejáratú, kamatmentes beruházási kölcsönből áll. Az összeg 2,5-6 millió forint között lehet, a támogatás és a kölcsön megoszlása az ingatlan elhelyezkedésétől (járástól) függ. A kölcsön felvétele kötelező. A támogatás formája utófinanszírozás vagy szállítói finanszírozás. Szállítói finanszírozás esetén az önerő igazolt felhasználását követően 75% szállítói előleget igényelhetnek.

Projekt maximális összege: 7 millió Ft
Saját forrás: 1 millió Ft
Támogatás és hitel együtt: 6 millió Ft
A támogatás és a hitel aránya az ingatlan fekvése szerinti járástól, valamint a pályázó jövedelmi helyzetétől függ.

A kivitelezői szerződés kizárólag az ÉMI oldalán közzétett, regisztrált kivitelezőkkel köthető (kivéve energetikai tanúsítvány elkészítése).

Az ingatlan címén lehet vállalkozás bejegyezve, de nem folyhat konkrét gazdasági tevékenység. Ha az ingatlanon gazdasági tevékenység folyik, annak energiafelhasználását külön kell különválasztani-(külön mérőóra és számla).

Az alábbi energiahatékonyság javítására vonatkozó beruházási elemek megvalósítására nyújtható be pályázat::

- Fűtött és fűtetlen teret elválasztó, nem nyílászáró szerkezetnek minősülő épület külső határoló elemeinek rendszerszintű (teljeskörű) hőszigetelése, födémszigetelés.

Támogatott a külső fal, lapostető (a hozzá közvetlenül kapcsolódó vízszigeteléssel), fűtetlen tetőtér esetén a padlásfödém, fűtött tetőteret határoló szerkezetek, alsó zárófödém árkád felett, alsó zárófödém fűtetlen pince feletti szerkezetek hőszigetelése és a kapcsolódó munkálatok elvégzése, és/vagy

- Fűtött és fűtetlen teret elválasztó, nyílászáró szerkezetnek minősülő épülethatároló szerkezetek cseréje / energia-megtakarítást eredményező korszerűsítése, o kizárólag nyílászárócseréhez kapcsolódóan épületek nyári hővédelmének javítása, árnyékoló, vagy árnyékvető szerkezetek beépítése (önállóan nem támogatható tevékenység), és/vagy

- Használati melegvíz (HMV)-rendszerek korszerűsítésére

- Fűtéskorszerűsítés magas hatásfokú gázkazánnal (önállóan nem támogatható tevékenység) és a hozzá közvetlenül kapcsolódó kéménytechnikai fejlesztések elvégzése (utóbbi csak a hőtermelő berendezés korszerűsítésével, cseréjével együtt támogatható, önállóan nem)

 hőtermelő berendezések korszerűsítése, cseréje korszerű berendezésekre: kondenzációs kazán,

 szekunder fűtési kör átalakítása, hőleadó berendezések korszerűsítése vagy cseréje,

 automatikus központi (hőforrás oldali) és helyi (hőleadó oldali) szabályozások kiépítése.

- Meleg vizes puffertartály létesítése

- Kizárólag az energetikai korszerűsítéshez kapcsolódó elemként (önállóan nem támogatható) a helyreállításhoz, javításhoz kapcsolódó költségek.

- Projekt-előkészítési tevékenységek (előzetes tanulmányok, engedélyezési dokumentumok elkészítése: szakértői (beleértve a (hiteles) energetikai tanúsítvány költségét), tervezői, eljárási költségek (beleértve a közjegyzői költségeket, illetve a tulajdoni lap, valamint a statikai szakvélemény költségét);

Megkezdett felújítási munkák esetén nem igényelhető támogatás, kivéve az előkészítési költségeket.

A beruházás során az épület energiahatékonyságának legalább 30%-kal kell javulnia. Ezt induló és záró energetikai tanúsítványok bizonyítják. Ha az energiahatékonyság nem javul legalább 30%-kal, a pályázó kizárásra kerül a támogatásból.

Az ingatlant a kölcsönszerződés lejárta előtt nem lehet eladni.

Cgünk teljeskörű tanácsadást, adminisztratív szolgáltatást és ügyintézést vállal a pályázattal kapcsolatba.

A pályázati keret várható gyors kimerülése miatt kérjük minél előbb vegye fel a kapcsolatot cégünkkel, a lenti űrlap kitöltésével, vagy a következő elérhetőségeinken:

Telefon: 06-30 568-7094
E-mail: bertimex@gmail.com

Otthon felújítási pályázat

Név *:
E-mail cím *:
Telefonszám:
Település *:
Járás *:

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező!

 

vissza